De tafel van Hannah Arendt. Over polarisatie, middenveld en diversiteit

De tafel van Hannah Arendt? Het publieke domein is volgens Arendt de wereld voor zover die onze ‘gemeenschappelijke thuis’ vormt. Het is een plek die ons samenbrengt maar ook ‘verhindert dat we, bij wijze van spreken, over elkaar struikelen’. Samen leven betekent volgens Arendt dat zich tussen ons ’een wereld van dingen bevindt, zoals een tafel zich bevindt tussen diegenen die eraan hebben plaatsgenomen’.

Vanuit deze invalshoek nodigt Voorrang van Links, een open denkgroep mede opgericht door huidig burgemeester Mohamed Ridouani, u graag uit voor een beklijvende avond. Het programma omvat een inleiding, drie lezingen en een vraagronde. Er is bovendien gekozen voor een open en ruim samenwerkingsverband met:

– Marjan Verplancke, coördinator vorming en publiekswerking bij het Hannah Arendt Instituut:
Over polarisatie en verbinding.

– Lies De Winter, Algemeen directeur Beweging.net:
De zegen en de vloek van de middenveldvertegenwoordiger, praten we vandaag liever met individuen?

– Rachida Lamrabet, juriste en schrijfster:
De theorie van het verschil (naar Audre Lorde).

Einde voorzien omstreeks 22:00. Napraten kan in het STUKcafé.

Sfeerbeelden De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein.

Alvast enkele sfeerbeelden van ons event van gisteren, De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein.

Onze dank gaat uit naar Filip De Rynck, Tinneke Beeckman en Christophe Busch voor hun waardevolle bijdrages en inzichten, naar Mohamed Ridouani voor het inleidende woordje en John Vandaele voor het in goede banen leiden van de nabespreking.

De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein

Met ‘De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein’ focust Voorrang van Links op een boeiend thema via drie lezingen en een nagesprek.

Filip De Rynck argumenteert dat er eerder sprake is van een ‘democratie in transitie’ dan van een ‘democratie in crisis’. Kijken naar een democratie in transitie vergt een breedbeeld op het functioneren van ons politiek-bestuurlijk systeem. Zo’n systemische insteek vormt een heilzame kuur tegenover het beroepspessimisme van de ‘democratie-watchers’.

Voor Tinneke Beeckman is vrijheid handelen als burger. De ongeremde negatieve vrijheid, het vrij handelen zonder door anderen beperkt te worden, botst op haar limieten. Op cruciale (crisis)momenten moet de politiek echter de legitimiteit hebben om die vrijheid (gedeeltelijk) aan banden te keggen. Tegelijk moeten burgers betrokken blijven bij politieke beslissingen. Vraag is dan welk vrijheidsbegrip hiervoor inspirerend kan zijn?

Tenslotte wijst Christophe Busch op de ‘wankele tafel’ van Hannah Arendt. De complexe globalisering en groeiende digitalisering  leiden naar een nieuwe informatie- en communicatietechnologie. Die plaatst, samen met gebeurtenissen als oorlog en pandemie, waarheid en identiteit onder druk. Waarheidsverval en binaire denkkaders zijn het gevolg.  Belangrijk is om na te gaan hoe deze sociale realiteiten worden vorm gegeven door taal en verhaal en dat net pluraliteit en verbinding ons deeloplossingen kunnen aanreiken.

De avond wordt ingeleid door burgemeester Mohamed Ridouani. John Vandaele (MO* Magazine) modereert het nagesprek.

Hoe zeker is uw sociale zekerheid?

De voorbije twee jaren beheerste het coronavirus ons leven. Onze sociale zekerheid hielp om de klap op te vangen en zorgde voor een vangnet van betrouwbare gezondheidsdiensten en financiële steun voor wie met minder moest rondkomen. De sociale zekerheid hielp ons door de crisis heen, maar hoe verteerde zij zelf deze crisis? Hoe draagt zij bij aan een veerkrachtige samenleving? Wat is de toekomst van de sociale zekerheid? Kortom, hoe zeker is uw sociale zekerheid?

Voorrang Van Links gaat samen met Frank Vandenbroucke (minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid), Paul De Grauwe (professor aan de London School of Economics) en Heidi Degerickx (Algemeen Coördinator Netwerk tegen Armoede) op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Wij heten u van harte welkom op deze gespreksavond op donderdag 28 oktober vanaf 19u30 in Hal 5 (ingang langs Locomotievenstraat, Kessel-Lo).

Omwille van de coronamaatregelen zijn de plaatsen beperkt en vragen we je in te schrijven via deze link https://vvl.eventbrite.com, via event@voorrangvanlinks.be of via onderstaande QR-code.


[Foto’s] Fake News | De impact van de media op de samenleving

Hieronder enkele sfeerbeelden van de geslaagde avond “Fake News | De impact van de media op de samenleving” die we organiseerden op dinsdag 9 mei 2017 in STUK Leuven.

Publicatie: 50 concrete aanbevelingen voor een verbonden stad

Leuvense denkgroep ‘Voorrang Van Links’ en 50 experts presenteren 50 concrete voorstellen voor een verbonden stad

Groeiend individualisme doet sociale netwerken afbrokkelen. Ook de toegenomen migratiebewegingen maken samenleven niet evident. Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze samenleving en het aantal mensen met emotionele problemen neemt hallucinante proporties aan. We ervaren zin en geluk door contacten en verbinding met anderen, maar hoe kan dit gestimuleerd worden in een superdiverse maatschappij? Op deze vraag zocht de Leuvense denkgroep Voorrang Van Links de voorbije maanden een antwoord in samenwerking met 50 experts. Het resultaat is een publicatie met 50 concrete aanbevelingen voor een verbonden stad. De voorstelling vond plaats tijdens een gespreksavond op woensdag 24 februari in OPEK Leuven.

Klik op bovenstaande afbeelding om de volledige brochure te bekijken.

Klik op bovenstaande afbeelding om de volledige brochure te bekijken.

Brochure “Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? 50 concrete aanbevelingen voor een verbonden stad”, Voorrang Van Links, februari 2016 (4.54MB, pdf)

Bekijk alle sfeerbeelden van de gespreksavond 24/02/2016 (foto’s Bart Duriez)

Voorrang Van Links in gesprek met Eric Corijn en Nick Schuermans

“Stop met migranten als outsiders te behandelen: dat zijn ze al lang niet meer”

Om mensen in een superdiverse samenleving solidair te laten samenleven zijn nieuwe modellen nodig

Dankzij de geglobaliseerde migratiestromen groeide onze samenleving de jongste jaren uit tot eentje die bulkt van de diversiteit. Om mensen ook over de grote culturele verschillen heen solidair te laten samenleven, moet de westerse wereld dringend zijn ‘nationalistische’ mentaliteit bijstellen, zegt Eric Corijn, professor aan de VUB. “We moeten stoppen migranten als outsiders te behandelen, want dat zijn ze al lang niet meer.”

“Onze maatschappij is niet langer multicultureel, maar wel superdivers”, zei Eric Corijn eerder deze week op een presentatie voor Voorrang Van Links in het STUK in Leuven. Corijn is hoogleraar in de Sociale en Culturele Geografie aan de Vrije Universiteit Brussel.

De voornaamste reden van die diversiteit is een verandering in deglobale migratiestromen. “Terwijl de migratie vanuit het buitenland naar België zich vroeger misschien beperkte tot enkele landen rondom de Middellandse zee, komen migranten tegenwoordig van over de hele wereld.
Continue Reading…

Voorrang Van Links in gesprek met Dirk De Wachter ‘Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving?’

“Het leven is niet altijd een feest, wie dat durft toegeven, heeft een stapje voor”

Generatie Y heeft zijn buik vol van perfectie, zo kondigde trendwatcher Joeri Van den Bergh (Insites) vorige week aan op zijn blog. Liever dan zich onderwerpen aan grote ideaalbeelden waaraan ze toch niet aan kunnen voldoen, omarmen onze millennials hun onvolkomenheden steeds vaker. Sterker nog, ze zien er schoonheid in. Volgens professor psychiater Dirk De Wachter is dat alvast geen slechte evolutie. “Alleen mensen die zichzelf kwetsbaar laten zijn en dat durven delen, kunnen misschien wel eens gelukkig zijn.”

“Ik heb geen aanleg om aan politiek te doen”, zo begon Dirk De Wachter het betoog dat hij gisteren in het Leuvense STUK mocht voeren in het kader van Voorrang Van Links. “Het is niet aan mij om te zeggen wat er mis is met de samenleving, laat staan om er stellingen over in te nemen. Ik ben slechts een fenomenoloog: ik luister naar wat de samenleving mij vertelt, en schrijf dat dan op.” Het formuleren van snelle oplossingen? Ook daar doet hij niet aan mee. “Mensen die in tijden van politieke crisis komen aandragen met pasklare antwoorden, dat is gevaarlijk. Dat wees de geschiedenis voor ons al uit.”
Continue Reading…

Verbondenheid

We leven in een maatschappij waarin het aantal mensen met emotionele problemen hallucinante proporties aanneemt. Eén op vier Belgen krijgt ooit te maken met een depressie. We slikken meer antidepressiva, slaap-en kalmeermiddelen en andere psychofarmaca dan ooit.

Voorrang Van Links staat stil bij wat er aan de hand is met een samenleving die zo’n explosie aan psychische problemen kent.

Een groeiend probleem in onze maatschappij is eenzaamheid. Misschien is eenzaamheid wel hét cruciale probleem van de westerse wereld in onze tijd. “L’enfer, c’est le manque des autres”, stelt Dirk De Wachter in zijn boek Borderline Times, daarbij Sartre parafraserend. Want fundamenteel verlangen we allen naar geborgenheid.

Een sterke focus op individuele vrijheid en zelfontplooiing en het wegvallen van sociale netwerken zijn voor de hand liggende verklaringen.

De komende maanden gaat Voorrang Van Links in gesprek met anderen dieper in op de oorzaken van eenzaamheid en op zoek naar antwoorden om te komen tot verbondenheid, hechting en gemeenschapszin.

Voorrang Van Links in gesprek met Job Cohen over de relatie tussen burger en politiek

VVL_Job_Cohen

Job Cohen

‘Ik vind het knap wat Merkel doet’

Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam en oud-partijleider van de PvdA, wil meer dan ooit de boel samenhouden. ‘Zowel in Nederland als in Europa is nood aan meer solidariteit.’

‘Van burgervader naar stotterende partijleider’ en ‘Cohen kon de hoge verwachtingen niet waarmaken’. De krantencommentaren logen er begin 2012 niet om toen Job Cohen opstapte als partijleider van de Nederlandse sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA). ‘Ik heb mijn best gedaan, maar ik ben er niet in geslaagd te doen wat ik wilde’, klinkt het nu zonder bitterheid. Het politieke spel lag de oud-burgemeester van Amsterdam niet. ‘Ik ben voor geven en nemen en ik wil de zaken niet op de spits drijven. Maar dat is in de politiek niet eenvoudig, want je moet duidelijk maken waarom jij gelijk hebt en de andere niet.’

Een stuurman aan wal wil de 65-jarige Cohen niet zijn. Voor uitlatingen over zijn opvolger Diederiek Samsom past hij. Waar hij het wel over wil hebben, is de verruwing van de samenleving. Op uitnodiging van de progressieve denktank Voorrang van Links debatteerde Cohen woensdag in Leuven over de relatie tussen burger en politiek. Met een halfuurtje vertraging kwam hij toe uit Nederland. ‘Dat verkeer hebben jullie toch niet op orde’, klonk het schertsend. In veel formaliteiten had de voormalige voorman van de PvdA geen zin. Een diner met burgemeester Louis Tobback sloeg hij af, een broodje tussen het interview en het debat volstond.

Continue Reading…