Verbondenheid

We leven in een maatschappij waarin het aantal mensen met emotionele problemen hallucinante proporties aanneemt. Eén op vier Belgen krijgt ooit te maken met een depressie. We slikken meer antidepressiva, slaap-en kalmeermiddelen en andere psychofarmaca dan ooit.

Voorrang Van Links staat stil bij wat er aan de hand is met een samenleving die zo’n explosie aan psychische problemen kent.

Een groeiend probleem in onze maatschappij is eenzaamheid. Misschien is eenzaamheid wel hét cruciale probleem van de westerse wereld in onze tijd. “L’enfer, c’est le manque des autres”, stelt Dirk De Wachter in zijn boek Borderline Times, daarbij Sartre parafraserend. Want fundamenteel verlangen we allen naar geborgenheid.

Een sterke focus op individuele vrijheid en zelfontplooiing en het wegvallen van sociale netwerken zijn voor de hand liggende verklaringen.

De komende maanden gaat Voorrang Van Links in gesprek met anderen dieper in op de oorzaken van eenzaamheid en op zoek naar antwoorden om te komen tot verbondenheid, hechting en gemeenschapszin.

Geef een reactie