De tafel van Hannah Arendt – Over participatie: theorie en praktijk

Volgens Eric Corijn is participatie in wezen een discussie over het uitdiepen van de democratie. Daarin komen verschillende elementen aan bod. Een discussie over procedures en instellingen, een discussie over welke participatie op welke schaal en voor welk beleid en de vraag hoe we de interesse en de activiteit van mensen verhogen. Welk stappenplan is gepast voor een bedreigde democratie?

Hierna houden we een nagesprek met Jan Mellebeek (BUUR, ex-participatieambtenaar Stad Leuven), Bart Crols (Overleg Buurtcomités Kessel-Lo) , Piet Van Meerbeek (Avansa) en Hade Bamps (Levuur). Het gesprek wordt gemodereerd door Sandra Rosvelds (beweging.net).

Het publiek heeft de mogelijkheid om in discussie te treden met de sprekers.

Details:
Dinsdag 23 januari 2024 – 20:00
Romaanse Poort (B14)
Brusselsestraat 63,
3000 Leuven

Sfeerbeelden De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein.

Alvast enkele sfeerbeelden van ons event van gisteren, De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein.

Onze dank gaat uit naar Filip De Rynck, Tinneke Beeckman en Christophe Busch voor hun waardevolle bijdrages en inzichten, naar Mohamed Ridouani voor het inleidende woordje en John Vandaele voor het in goede banen leiden van de nabespreking.

De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein

Met ‘De tafel van Hannah Arendt. De participatie van de burger in het publieke domein’ focust Voorrang van Links op een boeiend thema via drie lezingen en een nagesprek.

Filip De Rynck argumenteert dat er eerder sprake is van een ‘democratie in transitie’ dan van een ‘democratie in crisis’. Kijken naar een democratie in transitie vergt een breedbeeld op het functioneren van ons politiek-bestuurlijk systeem. Zo’n systemische insteek vormt een heilzame kuur tegenover het beroepspessimisme van de ‘democratie-watchers’.

Voor Tinneke Beeckman is vrijheid handelen als burger. De ongeremde negatieve vrijheid, het vrij handelen zonder door anderen beperkt te worden, botst op haar limieten. Op cruciale (crisis)momenten moet de politiek echter de legitimiteit hebben om die vrijheid (gedeeltelijk) aan banden te keggen. Tegelijk moeten burgers betrokken blijven bij politieke beslissingen. Vraag is dan welk vrijheidsbegrip hiervoor inspirerend kan zijn?

Tenslotte wijst Christophe Busch op de ‘wankele tafel’ van Hannah Arendt. De complexe globalisering en groeiende digitalisering  leiden naar een nieuwe informatie- en communicatietechnologie. Die plaatst, samen met gebeurtenissen als oorlog en pandemie, waarheid en identiteit onder druk. Waarheidsverval en binaire denkkaders zijn het gevolg.  Belangrijk is om na te gaan hoe deze sociale realiteiten worden vorm gegeven door taal en verhaal en dat net pluraliteit en verbinding ons deeloplossingen kunnen aanreiken.

De avond wordt ingeleid door burgemeester Mohamed Ridouani. John Vandaele (MO* Magazine) modereert het nagesprek.

Hoe zeker is uw sociale zekerheid?

De voorbije twee jaren beheerste het coronavirus ons leven. Onze sociale zekerheid hielp om de klap op te vangen en zorgde voor een vangnet van betrouwbare gezondheidsdiensten en financiële steun voor wie met minder moest rondkomen. De sociale zekerheid hielp ons door de crisis heen, maar hoe verteerde zij zelf deze crisis? Hoe draagt zij bij aan een veerkrachtige samenleving? Wat is de toekomst van de sociale zekerheid? Kortom, hoe zeker is uw sociale zekerheid?

Voorrang Van Links gaat samen met Frank Vandenbroucke (minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid), Paul De Grauwe (professor aan de London School of Economics) en Heidi Degerickx (Algemeen Coördinator Netwerk tegen Armoede) op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Wij heten u van harte welkom op deze gespreksavond op donderdag 28 oktober vanaf 19u30 in Hal 5 (ingang langs Locomotievenstraat, Kessel-Lo).

Omwille van de coronamaatregelen zijn de plaatsen beperkt en vragen we je in te schrijven via deze link https://vvl.eventbrite.com, via event@voorrangvanlinks.be of via onderstaande QR-code.


Denkgroep ‘Voorrang Van Links’ werkt aan actieplan

Denkgroep ‘Voorrang Van Links’ werkt aan actieplan samen met meer dan 50 experts.

Foto Bart Duriez

Foto Bart Duriez

Meer verbondenheid… dat is de boodschap van de Leuvense denkgroep ‘Voorrang Van Links’. Om dat doel te bereiken werken ze momenteel samen met meer dan 50 experts. “Nog dit najaar publiceren we een concreet actieplan”, stelt voorzitter Geertrui Heyvaert.

Voorrang Van Links is een open Leuvense denkgroep die het maatschappelijk debat wil voeden vanuit een vernieuwend progressief perspectief. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) en gemeenteraadslid Mich De Winter (sp.a) lanceerden het initiatief vijf jaar geleden. “Groeiend individualisme doet sociale netwerken afbrokkelen”, stelt Geertrui Heyvaert, voorzitter van de denkgroep. “Samen met meer dan 50 experts werkt de denkgroep de komende maanden aan een concreet plan voor meer verbondenheid. De ‘rondetafel’ in Opek was het startschot. In het najaar volgt de publicatie van het plan.” Naast beleidsmakers en academici werken ook experts van VRT, VTM, Hart boven Hard en andere organisaties mee. (BMK)

© 2015 De Persgroep Publishing, Het Laatste Nieuws 12 juni 2015

Voorrang Van Links in gesprek met Eric Corijn en Nick Schuermans

“Stop met migranten als outsiders te behandelen: dat zijn ze al lang niet meer”

Om mensen in een superdiverse samenleving solidair te laten samenleven zijn nieuwe modellen nodig

Dankzij de geglobaliseerde migratiestromen groeide onze samenleving de jongste jaren uit tot eentje die bulkt van de diversiteit. Om mensen ook over de grote culturele verschillen heen solidair te laten samenleven, moet de westerse wereld dringend zijn ‘nationalistische’ mentaliteit bijstellen, zegt Eric Corijn, professor aan de VUB. “We moeten stoppen migranten als outsiders te behandelen, want dat zijn ze al lang niet meer.”

“Onze maatschappij is niet langer multicultureel, maar wel superdivers”, zei Eric Corijn eerder deze week op een presentatie voor Voorrang Van Links in het STUK in Leuven. Corijn is hoogleraar in de Sociale en Culturele Geografie aan de Vrije Universiteit Brussel.

De voornaamste reden van die diversiteit is een verandering in deglobale migratiestromen. “Terwijl de migratie vanuit het buitenland naar België zich vroeger misschien beperkte tot enkele landen rondom de Middellandse zee, komen migranten tegenwoordig van over de hele wereld.
Continue Reading…

Voorrang Van Links in gesprek met Dirk De Wachter ‘Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving?’

“Het leven is niet altijd een feest, wie dat durft toegeven, heeft een stapje voor”

Generatie Y heeft zijn buik vol van perfectie, zo kondigde trendwatcher Joeri Van den Bergh (Insites) vorige week aan op zijn blog. Liever dan zich onderwerpen aan grote ideaalbeelden waaraan ze toch niet aan kunnen voldoen, omarmen onze millennials hun onvolkomenheden steeds vaker. Sterker nog, ze zien er schoonheid in. Volgens professor psychiater Dirk De Wachter is dat alvast geen slechte evolutie. “Alleen mensen die zichzelf kwetsbaar laten zijn en dat durven delen, kunnen misschien wel eens gelukkig zijn.”

“Ik heb geen aanleg om aan politiek te doen”, zo begon Dirk De Wachter het betoog dat hij gisteren in het Leuvense STUK mocht voeren in het kader van Voorrang Van Links. “Het is niet aan mij om te zeggen wat er mis is met de samenleving, laat staan om er stellingen over in te nemen. Ik ben slechts een fenomenoloog: ik luister naar wat de samenleving mij vertelt, en schrijf dat dan op.” Het formuleren van snelle oplossingen? Ook daar doet hij niet aan mee. “Mensen die in tijden van politieke crisis komen aandragen met pasklare antwoorden, dat is gevaarlijk. Dat wees de geschiedenis voor ons al uit.”
Continue Reading…