Fake News – De impact van de media op de samenleving

Wanneer:
9 mei 2017 @ 20:30 – 22:00
2017-05-09T20:30:00+02:00
2017-05-09T22:00:00+02:00
Waar:
Auditorium, STUK Leuven
Naamsestraat 96
3000 Leuven
België
Kosten:
Gratis

FAKE NEWS
DE IMPACT VAN DE MEDIA OP DE SAMENLEVING

Dinsdag 9 mei 2017 om 20.30u
AUDITORIUM van het STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
gespreksavond met
Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad)
Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache)
Tinneke Beeckman (filosofe)
Michaël Opgenhaffen (Prof. Mediastudies KU Leuven)
Moderator: Yves Dejaeghere (Docent UAntwerpen)

Fake news is een ‘hot topic’. Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we pas nog gezien bij de Brexitcampagne en de recente verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker en zorgen ervoor dat feiten maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

En het is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij ons kan ‘nepnieuws’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De hevige concurrentiestrijd en besparingen maken bovendien dat ook binnen de klassieke media snelheid al eens primeert boven ‘fact check’. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’. In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen voor de samenleving en politiek? En is het tij nog te keren?

De progressieve denkgroep Voorrang Van Links spreekt erover met Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad), Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache), Tinneke Beeckman (filosofe), Michaël Opgenhaffen (Prof. Mediastudies KU Leuven). Het gesprek wordt gemodereerd door Yves Dejaeghere (Docent UAntwerpen).
> dinsdag 9 mei 2017 om 20.30u
> AUDITORIUM van het STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
> Gratis inkom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *