Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? 2

Wanneer:
20 januari 2015 @ 20:00
2015-01-20T20:00:00+01:00
2015-01-20T20:30:00+01:00
Waar:
STUK, Verbeeckzaal
Naamsestraat 96
3000 Leuven
België
Kosten:
Gratis

 2015-01-20-Affiche-VVL

Verbondenheid en/in diversiteit

Voorrang Van Links brengt op dinsdag 20 januari ’15, in STUK Verbeeckzaal, Ruth Joos in gesprek met

  • Eric Corijn (VUB, Cosmopolis, Brussels Academy)
  • Nick Schuermans (VUB, OASeS UAntwerpen, DieGem)

Praktijkgetuigenissen

  • Lieven Verlinde (Buurtwerk ’t Lampeke vzw)
  • Hannes Deryckere & Daan Van Tassel (buurt Michotte)

Speciale gast: Urban Woorden, Cage

De verbinding met mensen doet ons zin en geluk ervaren. Voorrang Van Links sprak hierover met professor psychiater Dirk De Wachter.

Groeiend individualisme doet in onze maatschappij sociale netwerken afbrokkelen. Ook de toegenomen migratiebewegingen maken samenleven niet evident. We leven in een gemeenschap waar mensen zich niet meteen in elkaar herkennen en waar de verschillen groot zijn: meertaligheid, een verschillend normbesef, een verschillende cultuurbeleving, een grote sociale ongelijkheid ook.

Wat kan, ondanks de verschillen, een samenleving nog samen houden? Hoe kunnen we in een superdiverse maatschappij een stedelijk ‘gemeengoed’ uitbouwen en ons verbonden voelen?

Of het nu gaat om de werkvloer, de speelplaats, het sportveld of de straat: plaats brengt mensen van allerlei achtergronden fysiek bij elkaar. Het enige wat we delen, zijn concrete plekken waar we belangen en regels gemeenschappelijk hebben.

Voorrang Van Links gaat met Eric Corijn en Nick Schuermans in gesprek over alternatieve vormen van solidariteit in diversiteit. We staan stil bij concrete invullingen van verbinden in de stad en kijken naar voorbeelden van hoe op heel concrete plaatsen, in een Leuvense school en buurt, verbondenheid tot stand komt.

Event op Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *