Hier zie je onze selectie van activiteiten op de kalender.

mrt
4
do
2010
Integratie, de blinde vlek van links? @ Provinciehuis Leuven
mrt 4 @ 19:30

2010-03-04-VVL-Scheffer-smallHoe moeten we omgaan met de straatcriminaliteit in grote steden, onhandelbare jongeren en de uitdagingen op het vlak van onderwijs? Wat is ons antwoord op de vraag naar moskeeën, minaretten en het dragen van hoofddoeken? Hoe gaan we achtergestelde concentratiewijken en no go zones tegen?

Heeft Paul Scheffer het ideale recept om deze explosieve cocktail te ontmijnen? Wat is het geheime ingrediënt voor een samenleving die diversiteit omarmt en waar iedereen zich thuis voelt?

We gaan met hem in debat op 4 maart in het Provinciehuis te Leuven vanaf 19u30. Het wordt ongetwijfeld een pittige discussie waarbij ook jouw mening van tel is.

Wie is Paul Scheffer?

Reeds vóór de aanslagen van 11 november, het succes van Pim Fortuyn, de moord op Theo Van Gogh en de Mohamed cartoons zorgde in 2000 het opiniestuk ‘Het Multiculturele Drama’ van Paul Scheffer voor schokgolven in Nederland. Niet verlegen om een straffe uitspraak, deed Scheffer met zijn visie op de migratieproblematiek in Nederland veel stof opwaaien. In 2007 bracht hij zijn boek ‘Het Land van aankomst’ uit.

Met:
Mohamed Ridouani
Schepen voor onderwijs, leefmilieu,diversiteit en personeel in Leuven.

Mich De Winter
Geeft les in het secundair onderwijs en is bestuurslid van sp.a Leuven.

Inleiding door Caroline Gennez

mei
27
do
2010
Is iedereen gelijk in het onderwijs? @ CC Oratoriënhof
mei 27 @ 20:00

2010-05-27-VVL-Nicaise-a4Een stand van zaken met Ides Nicaise.

Debatteer mee en geef je mening over het Vlaamse onderwijs!

Wie is Ides Nicaise?

In “De School van de ongelijkheid” luidt de centrale stelling dat de ongelijkheid in de maatschappij door het onderwijs versterkt wordt. De beste leerlingen worden aangemoedigd en verkrijgen een sterke maatschappelijke positie, de zwaksten worden verwezen naar zwakkere studierichtingen waar ze niet het menselijk kapitaal en de intellectuele capaciteiten meekrijgen om hun positie te verbeteren. Het Vlaamse onderwijs zou nochtans tot de wereldtop behoren. Aan de hand van een analyse van cijfermateriaal leggen de auteurs een aantal tendensen bloot. Ze presenteren een eigen manier om het onderwijs aan te passen en zo het tij te keren.
Tot dan.

Voorrang van Links

okt
28
do
2010
Huisje, tuinje, boompje in Leuven? Een debat over wonen in de stad. @ CC Oratoriënhof
okt 28 @ 20:00

2010-HuisjeTuintjeWonenEen huisje met een tuintje. Een droom van velen. Toch trekken velen weg uit Leuven omdat de stad hun droom niet meer kan waarmaken. Dat is jammer.

Hoe maken we de stad opnieuw aantrekkelijk voor iedereen? Hoe houden we ze leefbaar? Hoe moet ze zichzelf opnieuw uitvinden en vernieuwen?

Dit zijn een aantal vragen over wonen in de stad waar we met onze gastsprekers over willen debatteren.

Iedereen welkom op 28 oktober om 20u in CC Oratoriënhof.

feb
23
wo
2011
I love den dop: een inspirerend debat over werk @ Blauwe Schuit (zolder)
feb 23 @ 20:00
 I love den dop: een inspirerend debat over werk @ Blauwe Schuit (zolder) | Leuven | Vlaams Gewest | België

We nodigen jullie en alle geïnteresseerden uit op

“I love den dop”

een inspirerend debat over werk, georganiseerd door Voorrang Van Links met drie sprekers van formaat:

Fons Leroy (VDAB)
Bruno Tobback (sp.a)
Bjorn Cuyt (Unizo)

Worden werklozen vandaag teveel verwend?
Verplichte herscholing voor werklozen en knelpuntberoepen aantrekkelijk maken?
Langer werken en afschaffen van het brugpensioen?
Minimumlonen omhoog en uitkeringen omlaag?
Hoe ziet onze carrière en die van onze kinderen er in de toekomst uit?

Zoek samen met ons naar de juiste antwoorden in de Blauwe Schuit – op woensdag 23 februari vanaf 20:00.

mrt
1
do
2012
School zkt. toekomst @ OPEK
mrt 1 @ 20:00

2012-SchoolZktToekomstHoe ziet ons onderwijs er morgen uit? Wat zijn de valkuilen en uitdagingen? Broed je op het ultieme vernieuwende idee of heb je een hart voor onderwijs? Kom en vuur je vragen af op de drie kopstukken uit het Vlaamse onderwijsland: minister Pascal Smet, Mieke Van Hecke en Raymonda Verdyck.

jun
5
wo
2013
Gezocht: (nieuwe) relatie tussen burgers en politiek @ OPEK
jun 5 @ 20:00

2013-06-05-VVL-JC-vierkant
In deze tijd van grote sociale, politieke en economische veranderingen, lijkt het vormen van sociale cohesie en gemeenschap ondergeschikt aan flexibiliteit, mobiliteit en de zelfverwerkelijking van het individu. Toch is er een duidelijke behoefte aan solidariteit en ontstaan er netwerken en initiatieven rond thema’s, in wijken en andere groepen.
Er is nood aan een debat over wat voor samenleving we wensen. Over hoe we opnieuw binding tussen mensen kunnen creëren. En welke rol het middenveld en de politiek kunnen spelen in dit verhaal.Ga mee het debat aan met pioniers als

  • Job Cohen (gewezen burgemeester Amsterdam en partijleider PvdA Nederland)
  • Jan Vincke (Antwerpen aan’t woord)
  • Josien Pieterse (Netwerk Democratie)

Kom luisteren en mee debatteren op woensdag 5 juni 2013 vanaf 20.00u in OPEK, Vaartkom, Leuven.

Lees het bijhorend artikel.

dec
15
ma
2014
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? @ STUK, zaal "Auditorium"
dec 15 @ 20:00

2014-12-15-Affiche-VVLOver oorzaken van eenzaamheid en kracht van verbondenheid

Voorrang Van Links in gesprek met

  • Dirk De Wachter, auteur van onder meer Borderline Times en Liefde, een onmogelijk verlangen

Speciale gast: Urban Woorden

Op maandag 15 december 2014 organiseert Voorrang Van Links een debat vanaf 20.00u in STUK Kunstencentrum, zaal “Auditorium”, Naamsestraat 96, Leuven.

We leven in een maatschappij waarin het aantal mensen met emotionele problemen hallucinante proporties aanneemt. Eén op vier Belgen krijgt ooit te maken met een depressie. We slikken meer antidepressiva, slaap-en kalmeermiddelen en andere psychofarmaca dan ooit.

Een groeiend probleem in onze maatschappij is eenzaamheid. Misschien is eenzaamheid wel hét cruciale probleem van de westerse wereld in onze tijd. “L’enfer, c’est le manque des autres”, stelt Dirk De Wachter in zijn boek ‘Borderline Times’, daarbij Sartre parafraserend. Want fundamenteel verlangen we allen naar geborgenheid. Een sterke focus op individuele vrijheid en zelfontplooiing en het wegvallen van sociale netwerken zijn voor de hand liggende verklaringen.

Voorrang Van Links gaat in gesprek met Dirk De Wachter dieper in op de oorzaken van eenzaamheid en de mogelijkheden tot verbondenheid, hechting en gemeenschapszin. Volgend op dit gesprek staan we met Eric Corijn (VUB, Cosmopolis) en Nick Schuermans (VUB, UAntwerpen) stil bij de mogelijkheden tot hechting en gemeenschapszin, op dinsdag 20 januari ’15, STUK Verbeeckzaal.

Kom luisteren en mee praten.

Event op Facebook