Hier zie je onze selectie van activiteiten op de kalender.

mei
30
za
2015
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Rondetafel Verbinden @ OPEK
mei 30 @ 09:30 – 12:30
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Rondetafel Verbinden @ OPEK | Leuven | Vlaams Gewest | België

Voorrang Van Links in gesprek met experts over onderwijs, werk, publieke ruimte, verenigingen en burgerinitiatieven, kunst en cultuur, media en communicatie.

feb
24
wo
2016
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Concrete aanbevelingen voor een verbonden stad @ OPEK
feb 24 @ 20:00 – 22:00

2016-02-24-Affiche-VVL

Concrete aanbevelingen voor een verbonden stad

Koen Monserez (Max Last) in gesprek met
Mohamed Ridouani (schepen stad Leuven), Veerle Van Schoelant (30CC), Dries Wierckx (buurtwerk stad Leuven), Fried Aernouts (Stampmedia), Magda Peeters (Wonen en Werken) en Lalynn Wadera (CEVORA)
Muziek: JAZZ LUCA ARTS LEUVEN

Woensdag 24 februari 2016 om 20.00u in de Rotonde in OPEK, Vaartkom 4, Leuven.

Sociale contacten en de verbinding met anderen doen ons zin en geluk ervaren. Toch valt vandaag vaak een ‘wij tegen zij – verhaal’ te horen.

Hoe breng je mensen samen in onze superdiverse maatschappij? Op welke manier kunnen we ons verbonden voelen, ook met mensen waar we ons niet meteen in herkennen en met wie de verschillen groot zijn? Hoe maken we van onze maatschappij een echte samenleving?

Voorrang Van Links verdiepte zich een jaar in dat vraagstuk. We hadden Dirk De Wachter, Job Cohen, Eric Corijn en Nick Schuermans te gast tijdens lezingen over verbondenheid. Ook praktijkbezoeken aan buurthuis ’t Lampeke, kinderwerking Fabota en Compagnie Tartaren verdiepten ons inzicht.

De stad, met zijn inwoners, middenveld en beleidsmakers, heeft heel wat hefbomen in handen om mensen samen te brengen en tot samenleven te komen. Daarom gingen we samen met een vijftigtal experts op zoek naar vernieuwende en toepasbare oplossingen, waarvoor de hefbomen in de stad zelf te vinden zijn. Essentieel voor een ‘samenhangende stad’ zijn onderwijs, werk, publieke ruimte, kunsten, de media, verenigingen en buurtinitiatieven, is de conclusie van Voorrang Van Links.

Voorrang Van Links laat in dit sofagesprek enkele experts aan het woord over de concrete aanbevelingen.

Kom luisteren en mee praten.

Event op Facebook.

jan
30
ma
2017
‘Fake news. De impact van de media op de samenleving.’ @ Zaaltje boven Café Leuven Central
jan 30 @ 20:30 – 22:30
'Fake news. De impact van de media op de samenleving.' @ Zaaltje boven Café Leuven Central | Leuven | Vlaanderen | België

‘Fake news. De impact van de media op de samenleving.’

De laatste tijd is fake news een ‘hot topic’. Op maandag 30 januari 2017 om 20.30u gaan we hierover met onze progressieve denkgroep Voorrang Van Links, in kleine groep, in gesprek met Pol Deltour, nationaal secretaris van de beroepsvereniging van journalisten (VVJ) en gewezen journalist bij De Morgen. We plannen ook later dit voorjaar nog een gespreksavond over dit thema.

Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we pas nog gezien bij de Brexitcampagne en de recente verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker en zorgen ervoor dat feiten maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

En het is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij ons kunnen ‘fakeverhalen’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De hevige concurrentiestrijd en besparingen maken bovendien dat ook binnen de klassieke media snelheid al eens primeert boven ‘fact check’. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’.

In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen voor de samenleving en politiek? En is het tij nog te keren?

Plaats van afspraak is café Leuven Central (zaal boven, Margarethaplein 3, Leuven). Iedereen is welkom. Wel graag een seintje als je komt.

mei
9
di
2017
Fake News – De impact van de media op de samenleving @ Auditorium, STUK Leuven
mei 9 @ 20:30 – 22:00

FAKE NEWS
DE IMPACT VAN DE MEDIA OP DE SAMENLEVING

Dinsdag 9 mei 2017 om 20.30u
AUDITORIUM van het STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
gespreksavond met
Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad)
Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache)
Tinneke Beeckman (filosofe)
Michaël Opgenhaffen (Prof. Mediastudies KU Leuven)
Moderator: Yves Dejaeghere (Docent UAntwerpen)

Fake news is een ‘hot topic’. Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we pas nog gezien bij de Brexitcampagne en de recente verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker en zorgen ervoor dat feiten maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

En het is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij ons kan ‘nepnieuws’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De hevige concurrentiestrijd en besparingen maken bovendien dat ook binnen de klassieke media snelheid al eens primeert boven ‘fact check’. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’. In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen voor de samenleving en politiek? En is het tij nog te keren?

De progressieve denkgroep Voorrang Van Links spreekt erover met Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad), Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache), Tinneke Beeckman (filosofe), Michaël Opgenhaffen (Prof. Mediastudies KU Leuven). Het gesprek wordt gemodereerd door Yves Dejaeghere (Docent UAntwerpen).
> dinsdag 9 mei 2017 om 20.30u
> AUDITORIUM van het STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
> Gratis inkom