Hier zie je onze selectie van activiteiten op de kalender.

okt
28
do
2010
Huisje, tuinje, boompje in Leuven? Een debat over wonen in de stad. @ CC Oratoriënhof
okt 28 @ 20:00

2010-HuisjeTuintjeWonenEen huisje met een tuintje. Een droom van velen. Toch trekken velen weg uit Leuven omdat de stad hun droom niet meer kan waarmaken. Dat is jammer.

Hoe maken we de stad opnieuw aantrekkelijk voor iedereen? Hoe houden we ze leefbaar? Hoe moet ze zichzelf opnieuw uitvinden en vernieuwen?

Dit zijn een aantal vragen over wonen in de stad waar we met onze gastsprekers over willen debatteren.

Iedereen welkom op 28 oktober om 20u in CC Oratoriënhof.

feb
23
wo
2011
I love den dop: een inspirerend debat over werk @ Blauwe Schuit (zolder)
feb 23 @ 20:00
 I love den dop: een inspirerend debat over werk @ Blauwe Schuit (zolder) | Leuven | Vlaams Gewest | België

We nodigen jullie en alle geïnteresseerden uit op

“I love den dop”

een inspirerend debat over werk, georganiseerd door Voorrang Van Links met drie sprekers van formaat:

Fons Leroy (VDAB)
Bruno Tobback (sp.a)
Bjorn Cuyt (Unizo)

Worden werklozen vandaag teveel verwend?
Verplichte herscholing voor werklozen en knelpuntberoepen aantrekkelijk maken?
Langer werken en afschaffen van het brugpensioen?
Minimumlonen omhoog en uitkeringen omlaag?
Hoe ziet onze carrière en die van onze kinderen er in de toekomst uit?

Zoek samen met ons naar de juiste antwoorden in de Blauwe Schuit – op woensdag 23 februari vanaf 20:00.

mrt
1
do
2012
School zkt. toekomst @ OPEK
mrt 1 @ 20:00

2012-SchoolZktToekomstHoe ziet ons onderwijs er morgen uit? Wat zijn de valkuilen en uitdagingen? Broed je op het ultieme vernieuwende idee of heb je een hart voor onderwijs? Kom en vuur je vragen af op de drie kopstukken uit het Vlaamse onderwijsland: minister Pascal Smet, Mieke Van Hecke en Raymonda Verdyck.

jun
5
wo
2013
Gezocht: (nieuwe) relatie tussen burgers en politiek @ OPEK
jun 5 @ 20:00

2013-06-05-VVL-JC-vierkant
In deze tijd van grote sociale, politieke en economische veranderingen, lijkt het vormen van sociale cohesie en gemeenschap ondergeschikt aan flexibiliteit, mobiliteit en de zelfverwerkelijking van het individu. Toch is er een duidelijke behoefte aan solidariteit en ontstaan er netwerken en initiatieven rond thema’s, in wijken en andere groepen.
Er is nood aan een debat over wat voor samenleving we wensen. Over hoe we opnieuw binding tussen mensen kunnen creëren. En welke rol het middenveld en de politiek kunnen spelen in dit verhaal.Ga mee het debat aan met pioniers als

  • Job Cohen (gewezen burgemeester Amsterdam en partijleider PvdA Nederland)
  • Jan Vincke (Antwerpen aan’t woord)
  • Josien Pieterse (Netwerk Democratie)

Kom luisteren en mee debatteren op woensdag 5 juni 2013 vanaf 20.00u in OPEK, Vaartkom, Leuven.

Lees het bijhorend artikel.

dec
15
ma
2014
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? @ STUK, zaal "Auditorium"
dec 15 @ 20:00

2014-12-15-Affiche-VVLOver oorzaken van eenzaamheid en kracht van verbondenheid

Voorrang Van Links in gesprek met

  • Dirk De Wachter, auteur van onder meer Borderline Times en Liefde, een onmogelijk verlangen

Speciale gast: Urban Woorden

Op maandag 15 december 2014 organiseert Voorrang Van Links een debat vanaf 20.00u in STUK Kunstencentrum, zaal “Auditorium”, Naamsestraat 96, Leuven.

We leven in een maatschappij waarin het aantal mensen met emotionele problemen hallucinante proporties aanneemt. Eén op vier Belgen krijgt ooit te maken met een depressie. We slikken meer antidepressiva, slaap-en kalmeermiddelen en andere psychofarmaca dan ooit.

Een groeiend probleem in onze maatschappij is eenzaamheid. Misschien is eenzaamheid wel hét cruciale probleem van de westerse wereld in onze tijd. “L’enfer, c’est le manque des autres”, stelt Dirk De Wachter in zijn boek ‘Borderline Times’, daarbij Sartre parafraserend. Want fundamenteel verlangen we allen naar geborgenheid. Een sterke focus op individuele vrijheid en zelfontplooiing en het wegvallen van sociale netwerken zijn voor de hand liggende verklaringen.

Voorrang Van Links gaat in gesprek met Dirk De Wachter dieper in op de oorzaken van eenzaamheid en de mogelijkheden tot verbondenheid, hechting en gemeenschapszin. Volgend op dit gesprek staan we met Eric Corijn (VUB, Cosmopolis) en Nick Schuermans (VUB, UAntwerpen) stil bij de mogelijkheden tot hechting en gemeenschapszin, op dinsdag 20 januari ’15, STUK Verbeeckzaal.

Kom luisteren en mee praten.

Event op Facebook

jan
20
di
2015
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? 2 @ STUK, Verbeeckzaal
jan 20 @ 20:00

 2015-01-20-Affiche-VVL

Verbondenheid en/in diversiteit

Voorrang Van Links brengt op dinsdag 20 januari ’15, in STUK Verbeeckzaal, Ruth Joos in gesprek met

  • Eric Corijn (VUB, Cosmopolis, Brussels Academy)
  • Nick Schuermans (VUB, OASeS UAntwerpen, DieGem)

Praktijkgetuigenissen

  • Lieven Verlinde (Buurtwerk ’t Lampeke vzw)
  • Hannes Deryckere & Daan Van Tassel (buurt Michotte)

Speciale gast: Urban Woorden, Cage

De verbinding met mensen doet ons zin en geluk ervaren. Voorrang Van Links sprak hierover met professor psychiater Dirk De Wachter.

Groeiend individualisme doet in onze maatschappij sociale netwerken afbrokkelen. Ook de toegenomen migratiebewegingen maken samenleven niet evident. We leven in een gemeenschap waar mensen zich niet meteen in elkaar herkennen en waar de verschillen groot zijn: meertaligheid, een verschillend normbesef, een verschillende cultuurbeleving, een grote sociale ongelijkheid ook.

Wat kan, ondanks de verschillen, een samenleving nog samen houden? Hoe kunnen we in een superdiverse maatschappij een stedelijk ‘gemeengoed’ uitbouwen en ons verbonden voelen?

Of het nu gaat om de werkvloer, de speelplaats, het sportveld of de straat: plaats brengt mensen van allerlei achtergronden fysiek bij elkaar. Het enige wat we delen, zijn concrete plekken waar we belangen en regels gemeenschappelijk hebben.

Voorrang Van Links gaat met Eric Corijn en Nick Schuermans in gesprek over alternatieve vormen van solidariteit in diversiteit. We staan stil bij concrete invullingen van verbinden in de stad en kijken naar voorbeelden van hoe op heel concrete plaatsen, in een Leuvense school en buurt, verbondenheid tot stand komt.

Event op Facebook.

mei
30
za
2015
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Rondetafel Verbinden @ OPEK
mei 30 @ 09:30 – 12:30
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Rondetafel Verbinden @ OPEK | Leuven | Vlaams Gewest | België

Voorrang Van Links in gesprek met experts over onderwijs, werk, publieke ruimte, verenigingen en burgerinitiatieven, kunst en cultuur, media en communicatie.

feb
24
wo
2016
Hoe maken we van onze maatschappij een samenleving? Concrete aanbevelingen voor een verbonden stad @ OPEK
feb 24 @ 20:00 – 22:00

2016-02-24-Affiche-VVL

Concrete aanbevelingen voor een verbonden stad

Koen Monserez (Max Last) in gesprek met
Mohamed Ridouani (schepen stad Leuven), Veerle Van Schoelant (30CC), Dries Wierckx (buurtwerk stad Leuven), Fried Aernouts (Stampmedia), Magda Peeters (Wonen en Werken) en Lalynn Wadera (CEVORA)
Muziek: JAZZ LUCA ARTS LEUVEN

Woensdag 24 februari 2016 om 20.00u in de Rotonde in OPEK, Vaartkom 4, Leuven.

Sociale contacten en de verbinding met anderen doen ons zin en geluk ervaren. Toch valt vandaag vaak een ‘wij tegen zij – verhaal’ te horen.

Hoe breng je mensen samen in onze superdiverse maatschappij? Op welke manier kunnen we ons verbonden voelen, ook met mensen waar we ons niet meteen in herkennen en met wie de verschillen groot zijn? Hoe maken we van onze maatschappij een echte samenleving?

Voorrang Van Links verdiepte zich een jaar in dat vraagstuk. We hadden Dirk De Wachter, Job Cohen, Eric Corijn en Nick Schuermans te gast tijdens lezingen over verbondenheid. Ook praktijkbezoeken aan buurthuis ’t Lampeke, kinderwerking Fabota en Compagnie Tartaren verdiepten ons inzicht.

De stad, met zijn inwoners, middenveld en beleidsmakers, heeft heel wat hefbomen in handen om mensen samen te brengen en tot samenleven te komen. Daarom gingen we samen met een vijftigtal experts op zoek naar vernieuwende en toepasbare oplossingen, waarvoor de hefbomen in de stad zelf te vinden zijn. Essentieel voor een ‘samenhangende stad’ zijn onderwijs, werk, publieke ruimte, kunsten, de media, verenigingen en buurtinitiatieven, is de conclusie van Voorrang Van Links.

Voorrang Van Links laat in dit sofagesprek enkele experts aan het woord over de concrete aanbevelingen.

Kom luisteren en mee praten.

Event op Facebook.

jan
30
ma
2017
‘Fake news. De impact van de media op de samenleving.’ @ Zaaltje boven Café Leuven Central
jan 30 @ 20:30 – 22:30
'Fake news. De impact van de media op de samenleving.' @ Zaaltje boven Café Leuven Central | Leuven | Vlaanderen | België

‘Fake news. De impact van de media op de samenleving.’

De laatste tijd is fake news een ‘hot topic’. Op maandag 30 januari 2017 om 20.30u gaan we hierover met onze progressieve denkgroep Voorrang Van Links, in kleine groep, in gesprek met Pol Deltour, nationaal secretaris van de beroepsvereniging van journalisten (VVJ) en gewezen journalist bij De Morgen. We plannen ook later dit voorjaar nog een gespreksavond over dit thema.

Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we pas nog gezien bij de Brexitcampagne en de recente verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker en zorgen ervoor dat feiten maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

En het is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij ons kunnen ‘fakeverhalen’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De hevige concurrentiestrijd en besparingen maken bovendien dat ook binnen de klassieke media snelheid al eens primeert boven ‘fact check’. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’.

In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen voor de samenleving en politiek? En is het tij nog te keren?

Plaats van afspraak is café Leuven Central (zaal boven, Margarethaplein 3, Leuven). Iedereen is welkom. Wel graag een seintje als je komt.

mei
9
di
2017
Fake News – De impact van de media op de samenleving @ Auditorium, STUK Leuven
mei 9 @ 20:30 – 22:00

FAKE NEWS
DE IMPACT VAN DE MEDIA OP DE SAMENLEVING

Dinsdag 9 mei 2017 om 20.30u
AUDITORIUM van het STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
gespreksavond met
Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad)
Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache)
Tinneke Beeckman (filosofe)
Michaël Opgenhaffen (Prof. Mediastudies KU Leuven)
Moderator: Yves Dejaeghere (Docent UAntwerpen)

Fake news is een ‘hot topic’. Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we pas nog gezien bij de Brexitcampagne en de recente verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker en zorgen ervoor dat feiten maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

En het is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij ons kan ‘nepnieuws’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De hevige concurrentiestrijd en besparingen maken bovendien dat ook binnen de klassieke media snelheid al eens primeert boven ‘fact check’. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’. In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen voor de samenleving en politiek? En is het tij nog te keren?

De progressieve denkgroep Voorrang Van Links spreekt erover met Liesbeth Van Impe (hoofdredacteur Het Nieuwsblad), Karl Van den Broeck (hoofdredacteur Apache), Tinneke Beeckman (filosofe), Michaël Opgenhaffen (Prof. Mediastudies KU Leuven). Het gesprek wordt gemodereerd door Yves Dejaeghere (Docent UAntwerpen).
> dinsdag 9 mei 2017 om 20.30u
> AUDITORIUM van het STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
> Gratis inkom