‘Fake news. De impact van de media op de samenleving.’

Wanneer:
30 januari 2017 @ 20:30 – 22:30
2017-01-30T20:30:00+01:00
2017-01-30T22:30:00+01:00
Waar:
Zaaltje boven Café Leuven Central
Margarethaplein 3
3000 Leuven
België
Kosten:
Gratis
Contact:
'Fake news. De impact van de media op de samenleving.' @ Zaaltje boven Café Leuven Central | Leuven | Vlaanderen | België

‘Fake news. De impact van de media op de samenleving.’

De laatste tijd is fake news een ‘hot topic’. Op maandag 30 januari 2017 om 20.30u gaan we hierover met onze progressieve denkgroep Voorrang Van Links, in kleine groep, in gesprek met Pol Deltour, nationaal secretaris van de beroepsvereniging van journalisten (VVJ) en gewezen journalist bij De Morgen. We plannen ook later dit voorjaar nog een gespreksavond over dit thema.

Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we pas nog gezien bij de Brexitcampagne en de recente verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker en zorgen ervoor dat feiten maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

En het is geen ver-van-ons-bed show. Ook bij ons kunnen ‘fakeverhalen’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De hevige concurrentiestrijd en besparingen maken bovendien dat ook binnen de klassieke media snelheid al eens primeert boven ‘fact check’. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’.

In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen voor de samenleving en politiek? En is het tij nog te keren?

Plaats van afspraak is café Leuven Central (zaal boven, Margarethaplein 3, Leuven). Iedereen is welkom. Wel graag een seintje als je komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *